Dekorvinyl, Silhouette, Vinylinspo

Lag en personalisert lyslykt

Å lage en personalisert lykt kan gjøre minnestedet og omtanken bak litt mer spesiell.

Dekorvinyl brukes til å dekorere ulike ting, og kalles gjerne også bare «vinyl», «permanent vinyl» eller både «innendørs» og «utendørs vinyl». Det er flere bruksområder på dem, men fellesnevneren er at vinylen brukes på «ting», og ikke varmepresses på klær (HTV).

Så hva man bruker vinylen til og hva man setter den på, er jo helt fritt frem for å avgjøre selv. Det var den der fantasien da…

Vi ville vise frem et eksempel der vi pynter en glasslykt litt mer spesielt enn den er som kjøpt i butikken. Denne fant vi i Coopkjeden, og er en hjerteformet glasslykt med et fint batteridrevet gult flimrende lys på innsiden.

Hvordan man pynter den er jo veldig opp til en selv da, men vi gikk for et hjerte med «Mor» inni. Aller først må man jo måle opp hvor stor plass man har til rådighet, sånn at man lager motivet slik at det passer når man skal feste det på.

Det er ikke sikkert at man som her finner en hjerteform som passer akkurat til denne lykta, så da må man kanskje frihåndstegne litt, og det skal vi vise hvordan vi gjør i videoen under.

To viktige ting; Ta et bilde av lykta slik at du har en malform, og mål en relevant lengde/høyde slik at du vet hvor stort motivet skal være når det endelig er ferdig. I videoen skal vi lage den 7,5 cm bred.

Du kan også tegne av området ved å legge et ark oppå lykta, og risse rundt kantene slik at du har et utgangspunkt. Ta bilde og åpne det i Studioprogrammet, og lag en kuttefil derfra. I filmen under viser vi hvordan vi gjorde dette fra et bilde av lykta.

Og deretter er det å skjære den ut på ktutemaskinen din. Vi filmet ikke dette, men vi har brukt helt vanlig hvit glossy dekorvinyl fra Oracal, og resultatet ser du på bildet under når vinylen rundt bildet er weeda bort.

En transfer tape ble brukt for å løfte vinylen fra papirbackinga si, og opp på lykta.

Og siden motivet her ikke inneholder særlige små detaljer og er relativt smått i seg selv, er det ikke noe vanskelig å få det over på glasslykta. Bare pass på at man posisjonerer det mest mulig sentrert og rett inni det området vi skal feste det på, altså hjerteformen på selve lykta.

Press og stryk litt slik at du ikke får luftbobler og at motivet fester seg hele veien rundt hjertet. Lykta har en slak bue som gjør at du kan oppleve «bølging» når et flatt motiv skal festes på et rundt objekt, men kurven på lykta her var ganske svak så det var ikke noe problem i påføringen.

Og sånn ble den da, en ganske stemningsfull lykt til en kjær person på minne- eller gravstedet sitt. ♥

Du vil kanskje også like...