Silhouette

Silhouette kuttemaskiner – en guide

Nå er det kanskje mange som er litt forvirret og lurer på hvilke maskiner fra Silhouette som eksisterer. Med tre ulike modellnavn og modellnummer på både 2, 3, 4, 5, Plus og Pro er det kanskje fint med en oppsummering, og her er den.

Det som for inntil litt siden var det vi benevnet som «eldre» maskiner, var Portrait 1 og 2, samt Cameo 1, 2 og 3. Dette er maskiner som vi i Stofflykke aldri har hatt i salg, men det fins enda mange av dem i aktiv bruk.

I 2019 ble det lansert nye maskiner, Portrait 3 og Cameo 4. Disse er «de nye» maskinene, helt til september i år, da det ble lansert «enda nyere» maskiner; Portrait 4 og Cameo 5.

Vi i Stofflykke har og skal ha alle 2019- og 2023-modeller av maskinene i salg. 2019-maskinene blir ikke «utfaset» og skrotet med det første, de skal være aktiv og i salg enda i tiden fremover!

Men for å ta for oss 2019- og 2023-maskinene da, så skal vi gå gjennom dem i bloggen her. Vi tar dem modell for modell, og forklarer forskjeller, egenskaper, bakdeler og fordeler, så kan du lage deg et inntrykk av hva de er og hva de kan gjøre, og finne rett modell for deg.

Priser som oppgis i denne artikkelen kan endres, de gjaldt når bloggen ble skrevet 26.oktober. Vår også OBS på at ikke alle nye 2023-modeller er kommet ut i butikk enda, men slippes utover høsten og vinteren.

Portrait – minst men allsidig

Dette er de minste maskinene Silhouette har, med det som ofte benevnes som 20 cm bredt arbeidsområde, men egentlig er det 9 inches, 22,8 cm. Det er ingen bakdel, men gjør at man ikke kan lage de største motivene til f.eks en voksen T-skjorte eller å dekke hele ryggen på en genser.

Portrait 3

Portrait 3 (og nye 4) har én knivholder, som egner seg til all vanlig tynn vinyl. Og med tynn menes da helt vanlig ensfarget HTV eller dekorvinyl, til refleks og glitter, Bling Bling Star, Upperflock osv., som i seg selv er tykkere enn vanlig vinyl, men like fullt mulig å skjære ut med en AutoBlade eller Manual Blade 1 og 2 mm.

Ønsker man å bruke kraftigere kniver som Kraft Blade 3 mm, Rotary Blade etc. så klarer ikke Portrait å skjære de materialene som er ment for de knivene, hardt nok. Da er Cameo maskinen som takler det bedre.

Ellers er maskinene ganske like. Portrait 3 (bildet over) og Portrait 4 (bildet under) er fine små bordmodeller. 4’ern har et litt annet flatt utseende i fronten/chassiet, mens 3 er mer rund i formene. Nye 4 har et annet design på motor- og drivsystemet som flytter knivhodet, og skal være mer stillegående enn sin forgjenger.

Roller clipsene i front på maskinen har også en enklere metode for å flyttes på, med bare en enkel manøver åpner man den for å justere bredden. Man kan også skjære/tegne på små kort ned til 4,75 inch / 12 cm bredde, uten skjærematte.

Portrait 4

En ny kuttematte, elektronisk sådan, kommer også. Det er en elektrostatisk matte, som lager magnetisme og sørger for at vinyl og materialer sitter fast på matta uten bruk av lim. Denne kommer til både Portrait 4 og Cameo 5.

Produktlinker:
🔗 Portrait 3 – stofflykke.no
🔗 Portrait 4 – stofflykke.no
🔗 Electrostatic Mat – stofflykke.no
🔗 Heat Foil Power Tool – stofflykke.no

Cameo – Multimaskinen

«Vanlige» Cameo er liksom det som ER Silhouette og vinyl-/kuttemaskiner, og anses som standardutgaven, Cameo 4 da altså. Den har 30 cm / 12 inch bredt arbeidsområde, og kommer i tre fargeutgaver; Hvit, Rosa og Sort, alle glossy farger.

Nå i høst kom nyheten om at Cameo 5 slippes, og disse kommer også i tre fargeutgaver; Glossy Hvit, Matt Sort og Matt Rosa. Det er oppgraderte maskiner med penere utseende og med nytt drivverk på motor og knivhodemekanismen, som gjør dem stillere enn 4-er maskinene.

Bildemontasje Stofflykke: Hvit, Matt Sort og Matt Rosa Cameo 5.

Cameo 5 støtter også nye Power Tools som kommer på markedet utover høsten og vinteren, deriblant Heat Foil Tool og Embossing Tool, sammen med et nytt Scetch Pen Adapter. Les mer om det i Power Tools bloggen her.

Cameo 5 støtter også den nye elektrostatiske og limløse kuttematten (bildet under).

Produktlinker:
🔗 Cameo 5 Matt Sort – stofflykke.no
🔗 Cameo 5 Matt Rosa – stofflykke.no
🔗 Cameo 5 Glossy Hvit – stofflykke.no
🔗 Electrostatic Mat – stofflykke.no
🔗 Nye Power Tools – stofflykke.no

Plus modellene

Cameo 4 og Cameo 5 kommer også i en litt større utgave, med «Plus» bak navnet. Det er maskiner med 15 inch / 38 cm bredt arbeidsområde istedenfor 12″/30cm som på de ordinære utgavene.

Ellers er maskinene helt like, så hvis du bare vil ha litt ekstra bredde er det Plus modellen du går for. Denne kommer bare i hvit farge.

Produktlinker:
🔗 Cameo 4 Plus – stofflykke.no
🔗 Cameo 5 Plus – stofflykke.no

PRO

Den aller største maskinen, Cameo 4 Pro, på 24 inch / 61 cm bredt arbeidsområde. Når du vil ha og trenger skikkelig store designs.

Denne maskinen er litt annerledes i matingssystemet foran på maskinen, og krever helst oppsett av støtteelementer i forkant slik at kuttematta ligger rett og flatt inn i maskinen. På grunn av størrelsen og vekten på matta kan den bli hengende i en bue midt i maskinen der kuttekniven skal jobbe, og det kan skape problemer.

Vi anbefaler normalt ikke Pro til helt ferske og nybegynnere. Men vil du kunne ha mulighet for å lage store sammenhengende designs er dette modellen for deg.

Produktlinker:
🔗 Cameo 4 Pro – stofflykke.no

Curio 2

Denne er helt annerledes enn de andre maskinene. En såkalt «flat bed» maskin som er stor og tung, men som også er allsidig og støtter alle Silhouettes nye Power Tools på markedet.

Den har en innebygd elektrostatisk matte, og med mulighet for både embossing tool, heat foil pen, power engraver tool og leather punch tool kan du være skikkelig kreativ og skape mye flott på maskinen.

Bildet over; Fra vårt besøk hos Silhouette i Nederland, der vi fikk demonstrert Curio 2 og Portrait.

Produktlinker:
🔗 Curio 2 – stofflykke.no
🔗 Nye Power Tools – stofflykke.no

Oppsummering – tabell over maskiner og størrelser

Nedenfor er en oppsummering over maskiner og størrelser, samt pris og utgivelsesår. Nyeste maskiner i fet skrift og stjerne foran.

ModellBreddeUtgitt årPris
Portrait 320 cm20192275,-
Portrait 420 cm20232690,-
Cameo 430 cm20193215,-
Cameo 4 Plus38 cm20194995,-
Cameo 4 Pro61 cm20196590,-
Cameo 530 cm20234475,-
Cameo 5 Plus38 cm20235795,-
Curio 230×30 cm20235795,-

Oversikt over de nye Power Tools til 2023-maskinene finner du her.

Du vil kanskje også like...