Symaskiner

Nåleguide

Å velge rett type og tykkelse på symaskinnålen kan være avgjørende om ditt syprosjekt skal lykkes eller ikke. En nål som er laget av høyeste kvalitet har tilstrekkelig lang levetid til å rekke til et helt syprosjekt.

Uansett hvor avansert symaskin du har, er det viktig å velge korrekt nål for å få best mulig sømresultat. Det er også viktig å bytte nål ofte. En bøyd, butt eller sliten nål gjør mer skade enn nytte. En skadet nål ødelegger fibrene i stoffet, forårsaker hoppesting og motarbeider trådspenningen.

Janome anbefaler Organ nåler til sine sy- og overlockmaskiner, og de finnes i tykkelse 55-120. En tynn nål anbefales til tynne stoffer og en tykkere nål til tykkere stoffer.

FAKTA: Nålens NM-verdi (75, 80, 90 osv) angir diameter på nålen, og angis i prosent av 1 mm. En 90-nål er derfor 90% av 1 mm tykk, altså 0,9 mm.

Universalnåler til vevde stoffer

Nåler som passer søm, knapphull, lappeteknikk og quilting i vevde stoffer.

Universal

Universalnålen har en skarpt slipet nålspiss og brukes til søm i vevde stoffer som f.eks: manchester-, organsa-, batist-, lin-, poplin-, ull- og bomullstoffer m.m. Nålen går nøyaktig og rett igjennom stoffets tråder og skaper den rakeste rettsøm. Sy med sytråd av god kvalitet.

Stretch-, overlock- og covernåler

Nåler til trikot, stretch og strikkede stoffer, samt nåler til overlock og coversøm maskiner.

Tvillingnål (Stretch)

Tvillingnålen består av to nåler som sitter fast i ett feste. 2,5 og 4 mm mellomrom passer fint til å falde opp klær i elastiske stoffer.

ELx705 (Krom)

Ekstra stiv og sterk nål, tilpasset overlockog coversømmaskinens høye hastighet og med presisjon for spesielt tvillingfalder med coversømmaskiner.

Super Stretch (HAx1SP)

Superstretch-nålen (medium ball point) er tilpasset overlockens høye syhastighet og har en kuleformet spiss som tillater griperen å komme nær nålen for å lage perfekte sting.

Jersey (SUK Ball Point)

Til vevde og elastiske stoffer som single jersey, fleece, bade- og treningsstoff brukes jersey nålen som har en kuleformet spiss. Den kuleformede spissen går lett igjennom stoffets tråder som forhindrer rakning av maskene. Sy med sytråd av kvalitet.

Delikate stoffer

Nåler som passer til tett vevde stoffer, tynnere stoffer og tråder.

Silk

Ekstra tynn ball point nål i liten størrelse. Silkenålen er bra for søm i semsket, sateng, silke, bade- og undertøystoffer. Nålen har et stort nåløye med et bredt trådspor i forhold til nåltykkelsen, koniskt skaft som motvirker hoppesting og at tynne stoffer trekker seg sammen.

Microtex

Brukes til søm i mikrostoffer som er veldig tette, tynne og silkeaktige. Passer utmerket til batist-, chiffong-, organza-, blonder-, lin-, frotté- og andre mikrostoffer. Microtex nålens smale, tynne spiss skader ikke disse veldig tett-vevde stoffene.

Stikkninger og quilting

Nåler til stikkninger, knappehull og quilting.

Top Stitch

Top Stitch nålen passer perfekt til å sy fyldige stikninger, knapphull og quiltesømmer med tykke eller doble tråder. Nåløyet og trådsporet på nålen er dobbelt så stort som på en universalnål. Spissen er skarp og lager en veldig jevn og rett søm.

Quilt

Nålen har en spesiell helning mot griperen for å forhindre hoppesting. Passer utmerket til quilting, men er også bra til lappeteknikk og knapphullssøm. Nålspissen er tynn og etterlater minimale nålhull i quilten, samt minsker motstanden ved quilting i tykke quilter.

Grove stoffer

Nåler til grovere materialer som jeans, skinn, plast, voksduk og seilduk.

Jeans

Du bruker jeansnålen til kompakte vevde stoffer med hard overflate, som f.eks. jeansstoff, voksduk, preparerte stoffer, flanell og skinnimitasjoner m.m. Nålen er ekstra sterk og bøyer seg ikke p.g.a. den smale avrundede spissen, det stive nålskaftet og det smale nåløyet.

Leather

Til søm i skinn, plast og vinyl finnes en spesialnål som har en kileformet spiss, designet som en knivegg for å skjære passe store hull. Nålen går gjennom skinnet og tillater tråden å lage sting uten å skade materialet.

Blandede nåler

To smarte forpakninger med fargekodet basisutvalg av ulike typer av nåler. Gode nålepakker å ha hjemme.

Multi

Blandede nåler i en forpakning. Passer utmerket til deg som akkurat har begynt å sy eller til deg som vil ha bra reservenåler hjemme. Multi Box inneholder totalt 5 stk nåler hvorav én er en tvillingnål.

Combi

De mest solgte nåltypene i en forpakning. Passer utmerket til deg som akkurat har begynt å sy eller til deg som vil ha bra reservenåler hjemme. Combi Box inneholder totalt 10 stk nåler.

Broderi- og spesialnåler

Til f.eks. søm og brodering med metalltråd, stoffer som er fiksert med selvheftende spray, brede sømmer og for å unngå vibrasjon ved høy hastighet.

Broderi

Nålen har lengre og større nåløye med en spesiell helning mot griperen. Broderinålen forhindrer hoppesting og tillater brodering i alle retninger med ulike tykkelser på trådene. Forhindrer også at stoffet trekker seg sammen ved brodering. Broderinålen er identisk med Blue Tip
nålen. (#75= Blue Tip, #90= Purple Tip)

Broderi Anti Glue

Nålen har gode egenskaper ved quilting og brodering på stoff som er festet med selvheftende spray, borrelås eller klisterpapir. Anti-Glue nålen minsker risken for att spray eller klister setter seg fast i nålens trådspor eller i nåløyet. Også trådbrudd og hoppesting minimeres. Nålen har lang livslengde.

Du vil kanskje også like...