Heat Transfer Vinyl, Silhouette

Vinyl 1-2-3 , hvor begynner du?

Om du ikke ha gjort noe med vinyl før, skal vi forsøke å få deg litt inn i dette spennende feltet med denne posten. Kan du litt, bli gjerne med likevel. 😉

Vinyl, hva er det? Egentlig og kort fortalt, som regel en PVC film i en eller annen form som er beregnet på å feste på en flate av noe slag. Det kan være klær, krus, matbokser, vindu, skilt osv. Det finnes mange muligheter. Grovt sett deler vi vinyl inn i to felt;

Heat Transfer Vinyl

Dekorvinyl

Heat Transfer Vinyl eller HTV, er til klær og tekstiler. På alle andre materialer brukes dekorvinyl, enkelt forklart. «Heat Transfer» betyr at man må varmeoverføre (presse) vinylen over til klær med f.eks et strykejern. Eller varmepresse om man skaffer seg et sånt verktøy. Disse koster litt da, men er en investering såklart, og noe du vil ha mye igjen for i det lange løp.

Det fins mange forskjellige typer av vinylen, både HTV og dekorvinyl. Du kan f.eks finne vinyl i disse materialene;

  • Vanlig ensfarget
    • Matt
    • Glossy/blank
  • Glitter
  • Refleks
  • «Pusete», såkalt flocked
  • Karbonlook
  • Selvlysende
  • Metallic
  • Mønstret
  • Multifarget/Rainbow

Alle disse typene har forskjellige egenskaper, tykkelse, utseende og bruksområde. Dette vil avgjøre hvordan vinylen skal skjæres ut på maskinen du har, og hvordan de overføres eller presses på sluttmaterialet. Dette vil du se informasjon om inne på hvert enkelt produkt i nettbutikken, og i våre artikler om spesielt HTV vinylen vår fra Chemica;

Vinyl kan altså ha ulik tykkelse og hardhet. Den tynneste vinylen vår er 50 µm, mens den tykkeste er 7 ganger så tykk, 350 µm. Dette stiller ulike krav til hvor dypt kniven i kuttemaskinen din må kutte, og hvilke innstillinger du må velge. Mer om dette leser du i blogginnleggene nevnt ovenfor.

Vi i Stofflykke har ulike leverandører innenfor de ulike vinyltypene, her ser du hva vi har;

HTV

  • Chemica
  • B-Flex
  • Silhouette America

Dekor

  • Silhouette America
  • Oracal

Hva trenger du?

Vinyl. Masse. Alt etter smak og behag såklart, men du kommer nok dit at du vil utforske flere typer, men det fineste og enkle å starte med er vanlig ensfarget vinyl, så kan du ekspandere etterhvert.

Så må du vurdere om du går for HTV eller annen dekorvinyl, men du kan såklart utforske begge områder. Men start med ett av de, og tenk på om det er T-skjorter eller drikkeflasker du vil dekorere.

Du trenger en kuttemaskin, den kommer du ikke unna. Det fins flere merker på markedet, vi kan glatt anbefale å gå for en fra Silhouette. Cameomaskinene er helt geniale, nå er de kommet til utgaven Cameo 4 som er den nyeste av de. Denne får du i vanlig bred utgave, eller i Plus og Pro versjoner som er trinnvis større.

PS: Denne bloggartikkelen er skrevet før nye Portrait 4 og Cameo 5 ble lansert, så de maskinene er jo også nå ute og mulig å velge blant. Les mer om dem i en egen sak her.

Så har vi lillebror Portrait 3, også den fra Silhouette. Den er mindre igjen og en kjempeflott nybegynnermaskin.

Vanlig Cameo 4 kommer i tre farger, hvit, rosa og sort, mens de andre maskinene er hvite. Med fargevariantene har du mulighet til å sette et personlig preg på akkurat din maskin.

Maskinenes forskjeller

Hovedforskjellen er nok grovt sett bredden på dem, som bestemmer hvor store materialer du kan jobbe med. Siden Silhouette er et amerikansk firma vil du ofte støte på begrepet inch/tommer når du ser angivelse av maskin- og vinyltype fra dem.

Vanlige Cameo 4 er 12″ bred, Portrait 3 er 8″ mens Plus og Pro er hhv 15″ og 24″ bred i arbeidsflaten.

Målene på maskinene angir hvor brede materialer som passer inn i maskinen, ikke på selve maskinen. Og ikke la deg skremme av størrelsen på de største maskinene, eller at det blir for smått med den minste, velg en maskin som passer ditt behov og det du ønsker å lage.

Med maskinene følger det med alt du trenger for å starte opp, bortsett fra selve vinylen. Du får med nødvendige kabler, en AutoBlade skjærekniv, en kuttematte med standard limstyrke, adaptre for å bruke andre kniver og penner, én måneds gratis prøvetilgang til Silhouette Design Store som har et vell av bilder og designs du kan leke med, samt minst 50 gratis design klar for nedlasting straks du er i gang.

Vil du lese mer om selve maskinene kan du gjøre det her;

Bli med når vi lager et vinyltrykk til en T-skjorte, med glittervinylen vår Bling Bling Star. 😍 Dette er en fin tynn vinyl som er enkel å skjære ut og weede klar for pressing. 20 sekunder på 160° grader.

Vinyl og maskin i boks, hva mer trenger du da? Ikke så mye, men noen små tilleggsverktøy kan det være kjekt å ha i utstyrsskuffa.

En hook. Ligner egentlig på noe man ser hos tannlegen, men denne er fin å bruke til å «peele» vinylen etter at maskinen har kuttet den. Altså løfte og fjerne vekk overflødig vinyl som ligger rundt motivet ditt. Alt etter designets kompleksitet kan det være lite eller veldig mye små vinylbiter som skal ut av sluttrykket.

En liten pinsett kan også være fin til samme formål, likeså en «spatula«. Verktøyene finner man i salg både enkeltvis og i samle-/startpakker.

Motiv med mange små detaljer.
Motiv med enkle og rette detaljer.

Transfer Tape er et must hvis du skal jobbe med dekorvinyl. Den bruker du for å overføre utskåret selvklebende vinyl til andre flater, som f.eks drikkeflasker, krus, matbokser osv.

Da skal du være oppsatt med det mest nødvendige. «Alle» hjem har vel et strykejern, som må brukes når du skal overføre vinyl til klær og tekstiler. Vil du gå inn med hud og hår står en varmepresse på innkjøpslista, denne letter jobben en god del og man kan detaljsette temperatur bedre enn på et strykejern. Men man får bedre kontroll på pressflaten og man kan påføre større motiv raskere enn med et strykejern.

En slik er noe dyr da, og tar plass på bordet eller arbeidsbenken så da må du planlegge litt bare. Men en presse er absolutt ikke nødvendig for gode resultater.

Andre typer vinyler og materialer

De vanlige vinyltypene er én ting, men det fins også andre materialer man kan boltre seg i. Hva med å lage klistremerker, tatoveringer, skrapelodd eller vindusdekor? Silhouette har en funksjon som heter «Print & Cut», og fungerer slik at du skriver ut et ark med motiv på en helt vanlig blekkskriver, og dette kan være et helt vanlig kopipapir ark eller et annet medie.

Dette er kanskje litt for viderekomne, men kan veldig fint utforskes nærmere i en tidlig fase. Du kan lese mer om de ulike typene og mulighetene her;

Til slutt, du trenger Youtube!

Der finner du så utrolig masse tips og triks videoer, mange i veldig god opplæringskvalitet, som f.eks de vi har lagt til nedenfor. Ikke være redd for, og det er nok veldig lurt, å bruke noen timer på å bare se film først, får du hiver deg i gang.

Du finner alt det vi har omtalt i denne artikkelen i nettbutikken vår. Inne på produktene finner du utførlig forklaring og visningsvideoer av hvert enkelt produkt i bruk, så sjekk gjerne mer informasjon der. Og ta kontakt med oss om du lurer på noe eller står fast i valg av utstyr eller vinyl. 😘

Du vil kanskje også like...