Stoff, Symaskiner

En enkel tote bag blir til

Da den ene av to menn på Stofflykke skulle imponere datter med en selvlaget bæreveske, brukte han en kveld alene i butikken (mens ingen kunne se på), og laget denne som stort sett det første egne prosjektet på en symaskin noensinne. 🙂

Steg for steg forklaring følger under. Det er brukt ensfarget og mønstret kanvas, og alt er sydd på den enkle symaskinen Janome Hild. Det kunne selvsalgt vært brukt overlock på innsiden av hoveddelene, men han ville at dette skulle lages på en vanlig symaskin, slik at alle som har det kan få dette til.

Ellers er brukt;

  • Wonderclips
  • Vrengenål
  • Nesten matchende tråd
  • Nytt stoff på remsene siden de første ble for tynne
  • Mønster, eller tegning som det egentlig er (kan fritt kopieres)
  • Tålmodighet. En eventuell neste bag ville blitt til på halve tiden, ifølge han selv. 😉

Ok, så starten! Tegning, to hoveddeler, og remser til reimene.

Akkurat disse reimene skulle vise seg å bli for tynne, så underveis i produksjonen ble det laget noen tykkere. De skal jo tross alt sys en søm i, og da forsvinner jo litt av stoffet plutselig, åpenbarte det seg. I tillegg skulle de vrenges, som viste seg å være kinkigere enn planlagt før man startet på jobben.

Remsene brettet og stabilisert med Wonderclips…

…før de ble sydd sammen.

Og vrengt med en vrengenål fra Prym. Liiitt utfordrende å få til dra-baklengs-gjennom-seg-selv-prosess, men det gikk til slutt. Og så to remser da! 🤪 Presset flat i varmepresse, men her funker jo strykejern like fint.

Måling sånn ca at remsene festes like langt innpå posen fra begge sider, og festet med Wonderclips igjen. Og selvfølgelig at begge remsene festes likt på begge de to hoveddelene.

De skal ikke løsne igjen de remsene der nei! 🙃

De to hoveddelene har fått sydd en kant øverst, der stoffet ble brettet ned et par cm først. Finere det vel? Nå ble det skutt inn et tips fra sidelinja i ettertid, at man syr delene sammen i kantene først, før toppkanten brettes ned. Dermed skjuler man sidesømmene bedre på sluttresultatet.

Så legges delene inntil og mot hverandre, med forsiden inn, og festet med klips. Da er man jo nesten ferdig, bare sy de sammen rundt de tre kantene.

Det er jo her en overlockmaskin hadde vært penest å bruke, men hvem skal ligge nedi posen og kikke på sømmene? 🤔 Og kanskje en annen og bedre søm hadde gjort slitestyrken bedre.

Men vips, sånn ble den da! 😀 Helt grei og fin, funker fint som bæreveske for saker man vil ha med på tur, skole eller stranda. ♥ Og så «mønsteret» da, om noen vil kopiere fritt;

Tegningen forklart:

To hoveddeler på 41×45 cm (BxH), med 1 cm sømrom på hver side, og 4 cm kant øverst. Så 39×41 cm i målene innvendig.

To remser på ca 70 cm hver, med noen cm som sys inn i toppkanten. 64 cm lang remse utvendig totalt, 32 cm da fra toppen av veska til øverst på buen, det ble en fin lengde for skulderbæring av veska.

En liten videosnutt:

PS: Det er den omtalte syermannen selv som har skrevet dette blogginnlegget. 😉

Du vil kanskje også like...