Silhouette, Symaskiner, Vinyl, Vinylinspo

Vil du ha en forretningsidé? Lag din egen lille business, med enkle midler.

Vi vil hjelpe deg med å finne noe du kan sysselsette deg selv med, og tjene ekstra penger på noe du selv liker å holde på med. Alt handler om å være kreativ, skape noe som andre kan finne glede i, og kanskje tørre å feile litt av og til, det er ikke til å unngå.

Hva vil vi frem til? At det kan være ganske enkelt å lage og finne rett varegruppe som kan fenge andre, og som gjør at folk drar bankkortet sitt i terminalen din, eller søker deg opp på Vipps og gjennomfører kjøpet hos deg. Så hva trenger du til det da?

  • En idé,
  • materialer,
  • rett maskin og verktøy,
  • og mulighet å dra ut og møte kundene der de er.

Om det er en liten nettbutikk med nasjonal dekning eller på messer og markedsdager i nærområdet ditt er også noe du må ta stilling til i en sånn prosess. Man skal ikke undervurdere kjøpelysten til folk som har kjørt ut på lørdag eller søndag og besøker en salgsmesse, særlig ikke når det nærmer seg merkedager som mor- og farsdag, halloween, valentines eller kanskje den største salgstida av dem alle, tida før jul.

Det vanlige å finne på messestands er vel strikka lester, strikka votter, luer og skjerf. Men hva med å tilby noe spesielt, noe som ikke så ofte er å finne?

Hva i all verden skal du begi deg ut på da?

Her er det din kreativitet som må avgjøre, og hva du kan ha lyst til, men vi ønsker å foreslå og fremme to hovedretninger for deg;

BRODERI

VINYL

Begge disse går ut på å pynte andre ferdige produkter som håndklær, vaskekluter, skjorter, bakeforklær, krus, termoser, matbokser, postkasser, velkomstskilt, og mange andre produkter. Det er den berømte fantasien som setter grensene.

Begge delene under er fine å lese selv om du tenker deg innenfor den motsatte retningen, det er kjekk info å hente overalt. Vi skal først se på det med å brodere egne produkter.

Broderi

En broderimaskin er en enestående mulighet for å finne din nisje på egenproduserte produkter som kan selge godt på messer og markedsdager. Den har nok i utgangspunktet det som kan oppleves som en høy innkjøps- og startkostnad, men det kan tjenes inn ganske fort om man står på og treffer riktig på kunder og vareutvalg.

Først, hva er en broderimaskin?

Egentlig i prinsippet en symaskin, men som er laget for mer automatisk bruk der den programmeres til å brodere et bilde, et design, på et visst materiale. Og ikke få skrekken med en gang du hører «programmering», for det kan egentlig være ganske enkelt!

Vi viser deg en liten film nedenfor der vi bruker en broderimaskin til å brodere et gresskar til Halloween. 🎃

Og for å gå rett på sak, så kan en idé være å brodere motiv eller generiske navn og tekster til kopphåndklær, badehåndklær, vaskekluter osv., men også på stoff som du kan strekke opp på lerretsrammer og henge på veggen. Igjen, den fantasien din spiller inn på mulighetene. 😉

Hvordan lager du eller finner frem til designene, tenker du kanskje?

Man kan lage mye fra bunnen av, men det er ofte tidkrevende og krever dedikasjon. Det er langt fra umulig, men vil du gjøre det enklere kan du kjøpe ferdige design, enkelt og billig.

Hvis du ikke har hørt om Etsy, så må du finne ut av den nettsiden nå. En gigantisk stor butikk over stort sett hva det måtte være, og her kan du finne ferdige broderidesign som du laster inn på broderimaskinen. Bildene over er hentet derfra, og koster normalt fra 20 til 80 kroner for enkle motiv, og da kan du bruke det til hva du ønsker.

Men vær OBS; les nøye gjennom vilkårene for hvert design. Enten tillater et kjøp at du bruker det fritt, eller så er det splittet slik at du betaler en mindre sum for det og kan kun bruke det privat, eller så betaler du litt mer hvis du vil bruke det kommersielt, altså lage produkter av det for salg. Så vær sikker på at du kjøper riktig «lisens» for hvert motiv.

Hva skal du lage da, og på hva?

Finn din nisje, og gå for den. Men underveis vil du nok føle at du må justere noe på den, eller gå helt andre veier. T-skjorter, flaskeposer eller bakeforklær er noen ideer, som vi har vist bilde av over.

Dette kan du kjøpe fra hvor som helst, og du vil jo fort oppdage at du vil ha tak i billigst mulig produkter, uten at det går ut over kvaliteten.

Du trenger altså en broderimaskin, som lager broderiene dine. Janome Memory Craft 550e er ett alternativ, og Skyline S9 et annet.

550’en er en ren broderimaskin, og gjør bare det, og den gjør det godt. Skyline S9 er en kombinert broderi- og symaskin, så hvis du vil ha muligheten for å sy i tillegg er den et godt valg.

Men bare brodering gjør du best på 550-maskinen. Den koster 26.995,- så det er jo en investering, men med godt arbeid vil det betale seg over tid.

Du får med et enkelt broderiprogram når du kjøper maskinen, men det kan også være verdt å sjekke ut et større og mer fleksibelt program.

Janome har to utgaver av Artistic Digitizer som kan være aktuelle, en juniorutgave og en fullversjon. Med det kan du lage hva som helst, og du står mest mulig fritt til å komme opp med kreative design og bilder.

Denne videoen er fin, selv om den er på engelsk. Kanskje litt inspirasjon og ufarliggjøring av det hele? 😉

Produktlinker:

Vil du gjøre det enda større? 💸

Da er det en spesiell maskin du bør sjekke ut, MB7 fra Janome det også. Det er en større maskin som du setter opp til å brodere et helt design på, med egen tråd til hver av de 7 nålene maskinen er utstyrt med.

Med den kan du i tillegg til flate rammer sette på en caps hoop/ramme, som gjør at du også kan lage hodeplagg med broderi på. Absolutt verdt å ta en titt på den om det er innenfor prisklassen din, rett under hundre tusen er det for den.

Vinyl

Så til den andre retningen du kan bevege deg i, som også er billigere enn brodering sånn rent oppstartsmessig.

Maskinpark først; her vil vi trekke frem kuttemaskinene til Silhouette, og da modellene Portrait og Cameo.

Portrait 4 er den minste maskinen, 20 cm i arbeidsbredde, mens Cameo 4 eller 5 har 30 cm bredde. Plus-maskiner fra Silhouette har 38 cm arbeidsbredde.

Vi har skrevet om maskinene i en egen artikkel vi linker til her, les gjerne den for full oversikt.

Det fins to ulike retninger innenfor vinyl; Dekorvinyl eller Tekstilvinyl. Sistnevnte kalles også HTV, Heat Transfer Vinyl, som brukes på alle klær og tekstilprodukter av tøy, som for eksempel penal til skrivesaker.

Dekorvinyl..

..brukes på ting som matbokser, drikkeflasker, glass, postkasse, og så videre. Denne vinylen har lim på baksiden, og er som et stort klistremerke å regne. Du skjærer ut motivet med kuttemaskinen, og bruker det på ønsket produkt.

Vi har også skrevet om dette før, klikk på bildene for artikkel som viser mer i dybden hvordan du bruker denne vinyltypen.

Heat Transfer Vinyl..

..til klær er personlig det gøyeste. Man kan lage veldig mye fint med HTV, både ensfargede motiver og flerfargede. Det fins helt flate farger, og det fins farger med mønster i, skimmer eller refleks.

Her kan du virkelig utfolde deg og dekorere T-skjorter, bakeforklær, handlenett, vinposer og mye mer. Refleksvester, nøkkelklips og gode collage gensre er andre produkter du kan ha i sortimentet.

Bare pass på…!

Rettighetsbeskyttet materiale er ikke lov å selge kommersielt. Hva betyr «kommersielt»? Så lenge du tar betalt for noe, er det til ervervs inntekt, og dermed blitt en kommersiell virksomhet. Glem alt Disney, Marvel, Nintendo osv.

Kjekt å vite og forholde seg til. Så får du heve deg over de som faktisk tar sjansen og lager Man U drikkeflasker og Supermann T-skjorter.

Hvilken maskin skal du velge?

En som er stor nok og som du tror vil dekke behovene dine i tiden fremover. Skal vi anbefale noe, er nye Cameo 5 en vinner, uansett farge.

Den kommer jo kanskje som kjent i hvit, rosa og stilig sort utgave.

En fin liten hobbymaskin til slike jobber er også å finne i Silhouette Portrait 4, hvis du ikke trenger større trykk og motiv enn hva den kan lage med sin bredde på 20 cm.

Alt med Silhouette lager og styrer du i «Silhouette Studio», et program til både PC/Windows og iOS/Mac, som er utrolig fleksibelt og samtidig enkelt. Du kan laste det ned nå omså, for å teste det og se mulighetene, du trenger ikke å ha en kuttemaskin for å bruke det.

Det kan oppgraderes til ulike nivåer hvis du trenger flere funksjoner og verktøy. Det har vi skrevet mer om her, så ta gjerne en kikk der.

Produktlinker

Special media

Silhouette har også mange andre spennende typer «media» du kan gjøre spennende ting med. Dette er ofte A4 ark med lim på du kan printe motiv på, og skjære ut og til i kuttemaskinen. Klistremerker altså, med ulike typer finish.

Du finner en oversikt over alle tilgjengelig Special Medias her.

Varmepresser 🔥

Skal du masseprodusere ting i uansett skala, kommer du ikke utenom at en varmepresse vil gjøre jobben mye lettere enn hva du klarer med et vanlig strykejern.

Varmepresser kommer hovedsaklig i to utgaver; håndholdte eller «clam» presser. En håndholdt presse er nettopp det, mens en clam presse er de du trykker ned pressflaten på og låser i presseposisjon, i gitt antall sekunder. Disse kan igjen komme i manuell eller automatisk versjon, som bestemmer hva som skjer når den forhåndsinnstilte tiden er gått ut. En autopresse er kanskje å foretrekke hvis du vil sikre at du ikke presser og varmer ting for lenge.

Håndholdte presser

Vi har to modeller i butikken, en MINI og en MIDI presse, som hver har ca 10×6 cm og 23×23 cm pressflate. De er fine til de mindre prosjektene, og lette å flytte på og bruke ofte.

Clam presser

Clampressene er de mest vanlige å gå for når man vil ha det litt proffere og bedre totalt sett. Vi har presser til både caps og flate produkter i 15x15cm, A4 eller 38x38cm størrelse, hvor sistnevnte også kommer i en manuell eller automatisk versjon.

Det fins også en kruspresse for å presse trykk og sublimeringsmotiv på kopper, krus og termoser som er egnet til det.

Pressene er svært gode og vil lette arbeidshverdagen din betraktelig, ift lettversjoner som strykejern og buksepresser som man fort kan ty til for enkelthetens skyld. Pressene leveres av italienske B-Flex og Nederlandske Calortrans / Signseen.

Produktlinker

Så, hva vil du lage, til hvem, med hva, og hvor skal du ha butikken din?

Har vi sådd en spire eller var alt dette overveldende og skremmende? Fortell oss gjerne, eller spør oss til råds. Vi er lutter øre og vil inspirere til en kreativ hverdag, og kanskje en hobby med biinntekt eller kanskje en større jobb på sikt. Mulighetene er mange! 😉🌸

Skal du selge bare privat, eller gjøre det skikkelig og lage deg firma?

Da passer det kanskje bra med bildet under, som vi fant på Etsy..? Lykke til! 🤩

Du vil kanskje også like...